MAX kártya

HOGYAN HOZD KI BELŐLE A LEGTÖBBET?

ÜZLETEK

2020. július 01. 20:15 - MaxKata

erste-max-kartyas-fizetes.JPGKözponti kérdés, hogy melyek azok az üzletek, ahol használhatjuk a MAX kártyánkat. Gyakorlatilag nincs kivétel: bárhol, ahol lehet kártyával fizetni. Igen, ugyanott tudunk vele vásárolni, ahol azt eddig is tettük, csak most nem a szokásos kártyánkat vesszük elő fizetéskor, hanem ezt az újat, a MAX-ot. Miért?

Mert vannak azok a bizonyos 4%-os helyek... Ezeket részletezzük most.

Először is nézzük a kategóriákat:

1) BENZINKÚT

Mik tartoznak ide? Egyértelmű: a benzinkutak*
Shell*, MOL*, OMV*, Lukoil*, Auchan* stb.
És valószínűleg hazánkban és külföldön is az összes olyan hely, melynek főtevékenysége az üzemanyag-árusítás.

2) DIVAT

Mik tartoznak ide? Ruházati üzletek, cipőboltok, sportáruházak, fehérnemű boltok, bőráru üzletek* 
Pl. a Premier Outlet majdnem minden üzlete*, Mango*, Mayo Chix*, H&M*, C&A*, Zara*, KIK*, Pepco*, Háda*, Triumph*, Tezenis* és a létező összes ruha*-, cipő*-, fehérnemű*- és sportbolt* és webshop* pl. Deichmann*, CCC*, Hervis*, Decathlon* stb.

3) OTTHON

Mik tartoznak ide? Lakberendezési áruházak, bútorboltok, lakástextil üzletek* 
pl. KIKA*, IKEA*, JYSK*, RS*, Retz*, DIEGO*, TTL*

4) BARKÁCS-KERT

Mik tartoznak ide? Barkácsáruházak, kertészetek*
pl. Praktiker*, BAUHAUS*, OBI*, Oázis* stb. 

5) ELEKTRONIKAI ÁRUHÁZAK

Mik tartoznak ide? Az elektronikai áruházak* :)
pl. Media Markt*, Euronics*, Extreme Digital*, Best Byte*, laptop.hu* stb.

6) UTAZÁS

Mik tartoznak ide? Repülőjegy, hotelek, utazási irodák, autóbérlés, vonatjegy, távolsági busz, városi közlekedés, taxik* 
pl. KLM*, Lufthansa*, Emirates*, Wizz Air*, RyanAir*, AirFrance*, Hilton*, Marriott*, Mercure*, Ibis*, AirBNB*, Ibusz*, Vista*, OTP Travel*, Hertz*, Sixt*, MÁV*, VOLÁN*, Flixbus*, BKK*, City Taxi*, Főtaxi* stb. Nekem úgy rémlik, hogy a Liszt Ferenc repülőtér Duty Free-jében történt vásárlásaink után is 4%-ot kaptunk vissza...

7) SZÉPSÉGÁPOLÁS - EGÉSZSÉG

Mik tartoznak ide? Drogériák, gyógyszertárak, patikák, parfümériák* 
DM*, Rossmann*, Müller*, Herbária*, BENU*, Alma*, Gyöngy*, Unipatika*, Douglas*, NOTINO*, Yves Rocher* stb.

8) SZÓRAKOZÁS

Mik tartoznak ide? Könyvesboltok, mozik, színházak, éttermek, gyorséttermek, pubok, jegyirodák, koncertjegyek* 
Libri*, bookline.hu*, Corvin*, Cinema City*, Kultik*, az összes színház*, étterem* és pub*, a gyorséttermek pl. Mc Donald's*, KFC*, Burger King*, Ticket Express*, jegy.hu*, Broadway*, Eventim* stb.

További ötletek a felhasználás helyeit és módját illetően a TRÜKKÖK részben olvashatóak ;)

 

ISMÉTLÉSKÉPPEN:
erste-max-4szk.jpga) 180 naponta kiválaszthatunk a 8 kategória közül 3 kedvencet, ahol vásárolva 4% visszatérítésre vagyunk jogosultak a vásárlásaink után, akár 200.000 Ft-os költésig.

b) Ha a hitelkeretünk és a havi költésünk is több mint 200.000 Ft, akkor a bank csak 200.000 Ft-ot fog figyelembe venni, méghozzá a költések sorrendjében, amíg el nem értük a 200.000 Ft-ot, függetlenül attól, hogy az az 1%-os vagy a 4%-os kategóriába esik. 

c) Ha a hitelkeretünk és/vagy a havi költésünk kevesebb, mint 200.000 Ft, pl. 180.000 Ft, akkor a bank természetesen az összes költést figyelembe veszi. Ha csak 80.000 Ft-ot költöttünk, akkor azt, ha 180.000 Ft-ot, akkor azt.

d) Tehát a visszatérítés összege havonta maximum 8.000 Ft lehet, mely a 200.000 Ft-nak a 4%-a.

e) Egy év alatt maximum 12 x 8.000 Ft, azaz 96.000 Ft visszatérítés kerülhet jóváírásra Erste Forintok formájában.

f) Az Erste Forintokat a netbankunkban tudjuk nyomon követni. Bármeddig gyűjtögethetjük őket, nem évülnek el. Ha be szeretnénk váltani legalább 5.000 Ft-ot, akkor azt a netbankban tudjuk beállítani.

Ki kell választani, hogy a fenti 8 kategória melyikében szeretnénk felhasználni. Ha megtörtént a vásárlás az adott kategóriában, akkor a bank számlazáráskor megnézi, hogy mekkora összeget tettünk át abba a kategóriába, és levonja belőle a vásárlás összegét, csak a különbözetet kell visszafizetnünk, pl. ha 10.000 Ft-ot tettünk át a benzinkút kategóriába, de 12.000 Ft-ért tankoltunk, akkor majd csak 2.000 Ft-ot kell visszatöltenünk a MAX kártyára. Ha csak 7.000 Ft-ért tankoltunk, akkor maradt még 3.000 Ft-unk, melyet bármikor eltankolhatunk.

erste-forint.png 

Nagyon fontos, hogy a bank EGYETLEN céggel sincs leszerződve. Ha kiválasztjuk a benzinkút kategóriát, ugyanúgy tankolhatunk a szokásos kutunkon, ahogy eddig. A különbség csak annyi lesz, hogy kb. 14 Ft-tal olcsóbb lesz számunkra az üzemanyag. Hogy jön ez ki?

erste-max-shell.JPGAz egyszerűség kedvéért legyen egy liter benzin 350 Ft. Tankoljunk 30 litert, az 10.500 Ft. Ha ez nálunk az egyik kedvenc kategória, akkor 4%-ot visszakapunk. 10.500-nak a 4%-a 420 Ft. Tehát valójában csak 10.080 Ft-unkba került a 30 liter benzin, azaz 1 liter csupán 336 Ft volt. Ez pontosan 14 Ft-tal kevesebb, mint a 350 Ft.

Havi 30.000 Ft-ig 4% visszatérítést kaphatunk a benzinkutakon történt vásárlásaink után, utána már csak 1%-ot. Viszont a másik 7 kategóriában nincs ilyen megkötés: akár 200.000 Ft-ért is vásárolhatunk pl. bútort, elektronikai eszközt, háztartási gépet, repülőjegyet, bérelhetünk apartmant stb., és 4%-ot, azaz akár 8.000 Ft-ot is visszakaphatunk havonta.

*Mivel a bank nem áll szerződésben egyetlen céggel sem, hiszen a világ bármely táján használhatjuk a MAX kártyánkat, valahonnan mégis meg kell tudnia, hogy melyik kategóriában vásároltunk, hogy el tudja dönteni, mennyi visszatérítést adjon: 1 vagy 4%-ot.

*Ennek a megállapítására szolgál az MCC kód (Merchant Category Code), ami egy nemzetközi szabvány. Ha egy hely POS terminált igényel, hogy a vevői kártyával is fizethessenek nála, meg kell adnia a főtevékenysége 4 számjegyű MCC kódját. Onnantól kezdve ez az információ kerül rá minden, nála létrejött kártyás tranzakcióra. Mi ezt nem fogjuk látni a bizonylaton, de a bank megkapja, és máris tudni fogja, hogy melyik kategóriában történt a vásárlás.

erste-max-hajo.JPG*FONTOS: a bank semmilyen felelősséget nem vállal azért, hogy az adott kereskedő milyen MCC kódot adott meg a terminál igénylésekor.

Tehát lehet, hogy befizetünk az Adrián egy egyórás hajókázásra, de ha a kereskedő egyébként fürdőruhákat is árul, akkor lehet, hogy a bank nem az UTAZÁS, hanem a DIVAT valamelyik MCC kódját fogja tőlük megkapni, és annak alapján végzi majd az elszámolást.  

Találtam a neten egy ilyet:
https://www.erstebank.hu/content/dam/hu/ebh/www_erstebank_hu/Maganszemelyek/midennapipenzugyek/hitelkartyak/erste-max/Erste_Max_Reszveteli_feltetelek.pdf

Erste Max Hitelkártya Program, Részvételi FeltételekHatályos: 2020. február 11-től 

Ennek a 16. oldala az 1. számú melléklet, amely tartalmazza az MCC kódokat, tehát hogy az adott értékesítő helynek mi a főtevékenysége. Bővebben ITT, a 8) pont végefelé is volt még szó az MCC kódokról és azok jelentőségéről.

ÜZLET KATEGÓRIÁHOZ TARTOZÓ KERESKEDELMI KATEGÓRIA KÓDOK 

erste-max-kartya-mcc-kodok.JPG

 

Ha Te is szeretnél egy ilyen MAX kártyát, keress bátran, a megigénylésében tudok segíteni ;) (hogy tényleg megkapod-e, arra nem tudok garanciát vállalni - az attól is függ, hogy megfelelsz-e a bank feltételeinek...) 

 

Ez egy szubjektív blog saját élményekkel, saját tapasztalatokkal, tanácsokkal, ötletekkel, javaslatokkal és értelmezésekkel, vagyis nem a bank hivatalos álláspontját tükrözi. A Max kártyáról minden hivatalos infót megtalálsz itt: 

https://www.erstebank.hu/hu/ebh-nyito/mindennapi-penzugyek/hitelkartyak/erste-max-hitelkartya

 

 

Itt van a hivatalos, 16 oldalas, komplett tájékoztató a MAX kártyával és annak működésével kapcsolatban:

https://www.erstebank.hu/content/dam/hu/ebh/www_erstebank_hu/Maganszemelyek/midennapipenzugyek/hitelkartyak/erste-max/Erste_Max_Reszveteli_feltetelek.pdf

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://maxkartya.blog.hu/api/trackback/id/tr7115977722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OKdoki 2021.04.01. 12:15:55

Az Euronics áruház hivatalos webshop-ja biztosan nem tartozik az elektronikai áruház kategóriájába. Az Erste Bank elhárít minden felelőséget. Nem Ők a POS terminál kibocsátok. Az a nagy bank (hisz csak ilyenek tudnak POS terminált kibocsátani) teljesen önbkényesen sorolta be oda ahova. Kérdésre maga az Euronics központi számán is azt mondták, hogy bizony Ők az elektronikai áruház 5732-es kódja alá tartoznak. De nem! Még előttük sem világos. Tény, hogy pl. a Média Markt webshop-ja az elektronikai áruház kategóriába tartozik. Viszont, ha a bankok elég szemfülesek, akkor egymással egyeztetve egy csomó ilyen vásárlást kizárhatnak a pont elismerés lehetőségéből, a a kártya tulajdonosának tudta nélkül. Egy-egy adott kereskedő besorolásáról semilyen nyilvános és hivatalos lista nem létezik. Semmi nem gátolja meg a pénzintézeteket abban, hogy kizárjanak, mondjuk egy csomó benzinkutat, azt állítva, hogy fehérnemű boltok vagy bármilyen extrém egyéb lehetőség elképzelhető. Minden felelőség mást terhel. Ezzel el van intézve.

e.ervin 2021.08.01. 21:16:03

@OKdoki: Talán a Bankfelügyelet tudna segíteni!?
süti beállítások módosítása