MAX kártya

HOGYAN HOZD KI BELŐLE A LEGTÖBBET?

MAX kártya előnyök - 1. rész

2020. július 01. 15:19 - MaxKata


erste-max-handshake.pngMilyen előnyökkel és költségekkel jár, ha most igényelsz - mobilbankáron keresztül - ERSTE MAX hitelkártyát? (lejjebb kifejtem őket részletesebben is)

1) 5.000 Ft csatlakozási bónusz, szabadon elkölthető

2) a kártyakibocsátási díjat elengedik, azaz 0 Ft

3) az éves kártyadíjat majd csak egy év múlva, utólag terhelik be, tehát az első évre az is 0 Ft

4) a havi zárlati díj 590 Ft (kötelező költség)

5) az SMS-szolgáltatás díja 530 Ft (ajánlott, de nem kötelező, személy szerint én mindenképpen javaslom)

6) biztonság a saját folyószámlánkon levő pénzünkre 

7) ingyenes, külföldi utazásokra szóló baleset-, betegség- és poggyászbiztosításasszisztencia szolgáltatás

8) akár közel 100.000 Ft értékű visszatérítés a saját költéseink után (akár 14 Ft-tal olcsóbb benzin bármelyik kúton...)

9) akár 45 napon át kamatmentesen használható a bank pénze - ez meghosszabbítható akár 2021. januárig!

10)  máshol levő hitelkártyatartozás kiváltása egy összegben, sokkal kedvezőbb kamattal

 

Na, akkor fussunk neki sorban:

erste-max-5000_1.jpg1) 5.000 Ft csatlakozási bónusz, szabadon elkölthető

Cserébe, hogy használjuk a kártyát, a bank az első vásárlást követően megjutalmaz minket 5.000 Ft-tal.

Ez technikailag úgy néz ki, hogy

a) aktiváljuk a kártyánkat a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül

b) elmegyünk vásárolni - javaslom, hogy pl. tankoljunk vagy vegyünk valamit az általunk kiválasztott 3 kategória (később lesz róla szó) egyikében legalább 5.000 Ft-ért

c) fizetéskor adjuk oda a Max kártyánkat, de ne PayPass-szel próbáljunk meg fizetni (első alkalommal ez még nem fog sikerülni), hanem adjuk oda a pénztárosnak, ő dugja be a terminálba, mi pedig adjuk meg a PIN kódunkat, és nyomjuk meg a zöld gombot

d) megtörtént a fizetés, visszakapjuk a kártyánkat, melyet legközelebb már PayPass-szel is tudunk használni

e) a bank minden hónap 10-én megnézi, hogy mi minden történt a legutóbbi számlazárás óta (költések, jóváírások, költségek stb.), és készít egy újabb számlazárást (ha ez hétvégére vagy munkaszüneti napra esne, akkor a legközelebbi munkanapon), és küld egy SMS-t, hogy mennyit kell visszafizetnünk

Jelen esetben azt fogjuk látni, hogy ha 11.000 Ft-ért tankoltunk, akkor csak 6.000 Ft-ot kell majd fizetnünk, mert a csatlakozási bónuszt máris beszámolta, így csak a kettő közötti különbözetet kell kifizetnünk. Máris kihasználtuk az első előnyt ;)

 

2) a kártyakibocsátási díjat elengedik, azaz 0 Ft

erste-max-mobilbankar.pngJelenleg kizárólag mobilbankárnál történő igénylés esetén van erre mód, tehát ha valaki a bankfiókban köti meg a szerződést, a kártyakibocsátási díjat ki kell fizetnie, mely pillanatnyilag 6.490 Ft. Elképzelhető, hogy utólag le lehet majd vásárolni, de minek előre kifizetni bármennyit is... Ráadásul a mobilbankár házhoz megy (vagy ahová mi kérjük, lehet ez munkahely vagy egy kávézó is), nem kell sorban állnunk (ja, meg kivenni egy fél nap szabit, hiszen munkaidő után a legtöbb bank már zárva van...), majd pedig elviselni a többi várakozó szúrós pillantásait, hogy mi a jó istennel tartjuk fel az ügyintézőt, mikor végzünk már...

Szóval érdemes kihasználni ezt a második előnyt is :)

 

3) az éves kártyadíjat majd csak egy év múlva, utólag terhelik be, tehát az első évre az is 0 Ft

Az éves kártyadíj jelen pillanatban 6.490 Ft, de ezt sem kell most kifizetni, hanem egy teljes évünk van tesztelni és eldönteni, hogy megtartjuk-e a kártyát vagy sem. Ha igen, akkor a második évtől szépen fizetjük az éves kártyadíjat annak rendje s módja szerint, ha nem, akkor pedig lehetőségünk van visszaadni a kártyát (ha okosan használjuk, akkor szerintem érdemes megtartani, mert sokkal többet nyerünk a használatával - a 9. pontban részletezem -, mint amennyi költségünk van vele). Viszont azzal is számolnunk kell, hogy ha visszaadjuk a kártyát egy éven belül, akkor a csatlakozási bónuszt vissza kell adnunk, ami érthető is, mert azt azért kaptuk, hogy használjuk...

 

4) a havi zárlati díj 590 Ft (kötelező költség)

erste-max-590.jpgIgazából ez a számla fenntartási költsége. Nem egy egetverő összeg, már másfél óra parkolásra sem elég a belvárosban... Nincs is rajta mit ragozni. Kifizetjük és kész :)

FONTOS: ha a kártyát esetleg nem használjuk, mert mondjuk csak arra tartjuk, hogy nyaraláskor legyen mivel autót bérelni, akkor is minden hónapban fizessük ki ezt az összeget, nehogy ránk verjenek egy késedelmi díjat, meg később még kamatokat is a fennálló tartozásra!

 

5) az SMS-szolgáltatás díja 530 Ft (ajánlott, de nem kötelező, személy szerint én mindenképpen javaslom)

Napi ~17 Ft-ért megválthatjuk a biztonságunkat, azaz értesülhetünk róla, ha esetleg a tudtunkon kívül költés történt volna a kártyánkról. Mire is gondolok konkrétan?

Elhagyjuk a kártyánkat: kiesik a zsebünkből, benne felejtjük egy terminálban (mondjuk ahhoz a kasszás is kell...) vagy egy automatában... Vagy ami még rosszabb: ellopják.

Vagy ami még ennél is rosszabb: bár a kártya fizikailag nálunk van, a vásárláshoz szükséges adatainkat megszerezték valahogy, és most azzal vásárolgatnak.

erste-max-kartya-szomoru-ferfi.jpgKépzeljük el a szituációt: adott hónap 10-én megkapjuk az SMS-értesítést a banktól, hogy fizessünk vissza 580.623 Ft-ot (vagy ennek akár a többszörösét). Azt hisszük, hogy valami félreértés történt. Felhívjuk az ügyfélszolgálatot vagy belépünk a netbankunkba, és kiderül, hogy heteken keresztül használták a kártyánkat a tudtunk és beleegyezésünk nélkül. Online rendelgettek vele mindenfélét, és iszonyatos költségekbe vertek minket. Hogyan lehetséges ez?

Nos, ahogy a bankbiztonsági rendszerek egyre fejlettebbek, annál trükkösebbek a csalók is. Csak az egyszerűbb módszerek közül néhány példa:

Lemásolják a kártyát fizetéskor, miközben egy kamerán keresztül figyelik (és rögzítik), hogy milyen PIN kódot ütöttünk be. Egy külföldi országban járva ez bármikor simán előfordulhat, ha a tulaj ragaszkodik ahhoz, hogy be kell dugni a kártyát a terminálba... (adja Isten, hogy hazánkban ilyen már ne történjen meg, de én azt mondom: az ördög nem alszik...) Így a készpénzfelvétellel sem lesz gondjuk, és simán leemelhetnek bármilyen összeget a napi limitünk erejéig (tipp: a kp felvételi limitet állítsuk be 5 Ft-ra, legfeljebb ha tényleg szükségünk van készpénzre, átállítjuk arra a rövid időre. Hitelkártyáról beszélünk, amit ugye elsősorban vásárlásra, nem pedig pénzfelvételre találtak ki). Online sajnos minden további nélkül fizethetnek vele, mert ugye ott semmiféle további azonosításra nincs szükség.

erste-max-internetes-vasarlas.jpgTegyük fel, hogy nem jártunk külföldön, mindig csak biztonságos weboldalakon vásárolunk, mégis valaki más is használja a kártyánkat. Hogy történhet meg ez? Lehet, hogy a párunk, a gyerek vagy akár mi magunk ráklikkeltünk egyszer valahol valamire, és letöltöttünk valamit, amit nem kellett volna. Akár a tudtunkon kívül beengedhettünk valakit a gépünkre, rátelepülhetett egy program, ami nemes egyszerűséggel mindent rögzít, amit csinálunk. Elég, ha ezek után csak egyszer rendelünk valahol valamit, mert amikor a fizetésnél megadjuk a kártyaadatainkat, azt mind megkapják a csalók is - akár a világ másik végén.

Jó, persze, nem ebből indulunk ki, de eddig akárkiket is károsítottak meg bármilyen fondorlatos módon, korábban ők is mind azt gondolták, hogy velük ilyen biztosan nem történhet meg. Hát megtörtént... És akkor tényleg ne is beszéljünk arról, hogy elhagytuk vagy ellopták a kártyánkat a villamoson vagy a buszon, és mi akár napokig észre sem vesszük.

Ha van aktív SMS szolgáltatásunk, akkor legkésőbb az első tranzakciójuk után kiderül, ha illetéktelenek használják a kártyánkat, és azonnal cselekedhetünk: letilthatjuk a kártyát, bejelenthetjük a rendőrségen, átvizsgáltathatjuk a számítógépünket egy szakemberrel stb. Ha sajnáljuk erre a napi 17 Ft-ot, akkor az kb. olyan, mintha orosz rulettet játszanánk: előbb-utóbb nagy valószínűséggel baj fog történni... 

 

6) biztonság a saját folyószámlánkon levő pénzünkre 

Az előző részben kicsit jobban belementem a kártyahasználat veszélyeibe, így itt most csak azt a kérdést tenném fel, hogy mi van akkor, ha a saját folyószámlánkon levő pénzünkhöz fér hozzá bárki, mert szerencsétlenségünkre a sima bankkártyánkat hagytuk el vagy lopták el vagy másolták le... Szerintem teljesen jogos a kérdés: egyáltalán miért hordjuk magunkkal? Miért azzal fizetünk? Hogy aztán bottal üthessük a nyomát?

Sajnos volt olyan eset, hogy egy ember élete munkája, milliók tűntek el nagyon rövid idő alatt a folyószámlájáról. És nem azért, mert betörtek a lakásába, és elvitték onnan a fiók mélyén lapuló normál bankkártyáját...

erste-max-lopas.JPGSzóval ha választani kell, hogy ha már úgyis mindenképp ellopják a pénztárcánkat, akkor a benne levő melyik (egyetlen!!!) bankkártyát vigyék magukkal a tolvajok: amelyik a folyószámlánkhoz van csatolva, tehát a mi pénzünk, vagy egy MasterCard hitelkártyát, amelyet a bank biztosított számunkra? Te melyiket választanád? Természetesen ez költői kérdés volt.

Ugyanakkor senkit nem buzdítok arra, hogy felelőtlenül bánjon a hitelkártyájával, mondván, hogy az nem az ő pénze, fusson utána a bank, ha akar, meg hogy biztos megvannak rá az emberei - vagy majd benyeli, mint veszteséget, neki van miből... Igenis figyeljünk oda a biztonságra, ahogy ezt a barátunktól kölcsön kapott pénz esetén is megtennénk!

 

7) ingyenes, külföldi utazásokra szóló baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás, asszisztencia szolgáltatás

Végre megint egy kellemesebb résznél járunk...

Itt nem kell nagy dolgokra gondolni: elég, ha befizetünk egy buszos kirándulásra a Plitvicei tavakhoz vagy kiugrunk a bécsi karácsonyi vásárba, máris átlépjük az országhatárt. Vagy van Európai Biztosítási Kártyánk, vagy nincs. De ha kimegy a bokánk vagy neadjisten valami súlyosabb baleset történik velünk, akkor már késő kapkodni. 

erste-max-labtores.JPGA MAX kártyához viszont jár egy ingyenes, külföldi utazásokra szóló baleset-, betegség- és poggyászbiztosításasszisztencia szolgáltatással együtt. Tehát fel tudunk hívni egy magyar számot, és keresnek nekünk egy orvost, felhívnak nekünk egy kórházat és minden létező módon próbálnak segíteni, hogy megfelelő ellátást kapjunk. Ez kifejezetten hasznos tud lenni, ha esetleg nem beszéljük az ország nyelvét... De persze ők sem mindenhatóak, mert vannak helyzetek, amikor szinte lehetetlen bármit is tenni... De egy biztos: a legnehezebb szituációkban is mellettünk állnak, és tartják bennünk a lelket, míg végül minden meg nem oldódik.

Konkrét példa: 2019. húsvétját Rómában töltöttem. Természetesen mikor gyullad be a fogam? Naná, hogy a repülőről leszállva, péntek este... Sebaj, reggelre jobban leszek. Nem lettem, sőt! De próbálom valahogy kibírni... Jegelem az arcom hideg üdítővel, nem eszem, és próbálok nem tudomást venni a fájdalomról. Valahogy eltelik a szombat, de érzem, hogy nem lesz ennek jó vége, ez nem egy sima fogfájás (gyerekkoromban volt utoljára hasonló...).

Másnap persze minden zárva, hiszen Húsvét vasárnap van. Kénytelen vagyok felhívni az assistance szolgáltatást, szerencsére Unión belül magyar tarifával telefonálok, elmondom, hogy mi a gond, ők pedig azonnal nekiállnak orvosi ügyeletet keresni nekem. Hosszas utánajárás következik, végre találnak is egyet, mondjuk horror áron, hisz Húsvét van, mindenki elutazott, neki is vissza kellene jönnie, de közben nekem is sikerül találnom egy telefonszámot egy "római magyarok" fórumon, és bár a doktornő fogadni nem tud, mert nincs kulcsa a rendelőhöz, és szintén perceken belül indul vidékre, de készségesen ad tanácsot, hogy melyik gyógyszereket vegyük meg valamelyik nyitva levő patikában, hogy legalább valamelyest túléljem a napot. Megvesszük, közben a házigazdánk (AirBnb-ben laktunk) talál egy ügyeletet a város másik végén, ahová elvisz minket.

erste-max-vizsgalat.JPGHosszas várakozás után végre valaki megvizsgál. Kiderül, hogy ugyanazt a gyulladáscsökkentőt vettem meg, amit ő is adna nekem, ezért széttárja a karját, hogy sajnos néhány napot várni kell ezzel, legyek türelemmel, szedjem azt is meg a fájdalomcsillapítót is, aztán majd csak elmúlik. Annak ellenére mondja ezt, hogy mind a saját, magyarországi fogorvosom, akivel már előző este beszéltem, mind az ottani magyar doktornő azt mondta, hogy azonnal nyittassam fel, és gyökérkezeljék, mielőtt begyulladna az egész állcsontom...

Hiába érvelek, nem történik semmi. Elveszik az Európai Biztosítási Kártyámat. Látszik, hogy fogalmuk sincs arról, mi micsoda rajta, és csak az egész cécó végén megkapott, olasz nyelvű papírból derül ki számomra, hogy szerintük én román vagyok (a klasszikus Budapest-Bukarest cserére gyanakszom). Mert persze alig találunk valakit, aki értene bármennyit is angolul, így erőteljes kétségeim vannak afelől, hogy bármit is értettek abból, amit mondtunk nekik...

Persze adnak egy röntgen beutalót, hogy megnyugtassanak valamivel, és hogy ha továbbra sem szűnnek a panaszaim, akkor menjek vissza másnap kora délután. Közben az assistance-szal folyamatosan kapcsolatban vagyunk. Mindannyian arra számítottunk, hogy ez a helyi ügyelet majd megoldja a dolgot, de sajnos este lett, mire kiderült, hogy esélytelen. Persze másnapra a panaszaim nem szűnnek meg, ezért reménykedve visszamegyünk a kórházba, de kihalt az egész épület. Nagy nehezen találunk valakit, óriási veszekedés, és hogy mi hogyan gondoljuk, hogy Húsvét hétfőn majd valaki dolgozik a röntgenen, jöjjünk vissza másnap. Fogorvos pedig nem nyúl hozzám, mert megmondták, hogy ez nehéz lesz, el kell telnie pár napnak, mire hat az amoxicillin...

erste-max-sirogorcs.JPGKonkrétan sírógörcsöt kapok, mert a fájdalomcsillapító csak kb. 45 percig hat, és elvileg nem vehetek be belőle napi 4-nél többet, ezért 6 db után már félek, hogy teljesen tönkreteszem a májam... Az assistance szolgálat nem tud tenni semmit, mert megintcsak azzal számoltak, hogy aznap megoldják a problémámat a kórházban, és konkrétan nincs máshol fogorvosi ügyelet ilyenkor. 

Természetesen szedem a bogyókat, jegelek, de már be van dagadva a nyakam is a gyulladástól. Valahogy túlélem az éjszakát, bár csak a 45 perces fájdalommentes időszakokban tudok valamennyit aludni.

Másnap, azaz kedden is csak este 6-kor jutok el a doktornőhöz, mert az az első szabad időpontja, de ő azonnal felnyitja a fogamat. Rengeteg genny ürül belőle, és félő, hogy elveszítem azt a fogat, mert annyira nagy körülötte a gyulladás, de lelkiismeretesen megtesz mindent azért, hogy ez ne így legyen.

A beavatkozás végén a MAX kártyámmal fizetek, és a doktornő megírja a számlát is, amit majd be tudok nyújtani a biztosítónak. Megbeszéljük, hogy jó lenne még egyszer visszamennem legalább egy átöblítésre, de a másnap ugye még korai, viszont a csütörtök (április 25.) megintcsak munkaszüneti nap, állami ünnep, a felszabadulás napja Olaszországban.

Marad a péntek, a repülő indulása előtt - annak ellenére, hogy az náluk hosszú hétvége, pénteken is minden zárva. Drága Békefi doktornő szerez egy kulcsot, bemehetek a rendelőbe, alaposan kitisztít mindent, és nyitva hagyja a fogam, nehogy a repülőn a nyomás miatt baj történjen. Kapok tőle egy "jégpárnát" is az útra, hogy legyen mivel hűtenem a gyulladt részt. Újabb számla, kártyás fizetés, majd rohanás a reptérre.

Az assistance szolgálattal mindvégig kapcsolatban voltam: hívtak, hogy jobban vagyok-e már, és folyamatosan egyeztettünk a költségekkel kapcsolatban is, hogy pontosan mekkora összeg fér bele. Már pénteken el tudtam küldeni a biztosítónak a fogorvosi számlákat emailen, sőt még a gyógyszertári számlákat is állták

erste-max-ebk.JPGAz Európai Biztosítási Kártyámmal kb. semmire nem mentem volna... Nem is mentem. Ha az olasz orvosokon múlik, még mindig a váróban ülnék a csodára várva, hogy majd valamelyik bogyó segít, mert ők valamiért nem nyúlnak hozzám...

Tény, hogy az assistance szolgálatnak első körben mindenképp valahogy azzal kell megpróbálnia megoldani a helyzetet, de ha nem megy (vagy nincs ilyen kártyád, esetleg letagadod, hogy van...), akkor természetesen rendelkezésedre áll az Union Biztosító Standard Utasbiztosítási Csomagja - és ez most díjmentesen jár a MAX kártyád mellé. A pontos díjszabásról ITT lehet tájékozódni, de ha valami nem világos, akkor az assistance szolgálat munkatársai is készséggel segítenek az értelmezésben.

Nekem szerencsém volt: a teljes ellátásomra és a patikai költségekre is elegendő volt ez az összeg, de tény, hogy nem taxiztam és hasonlók, és csak a valódi (sürgősségi!!!) fogorvosi költségek számláit nyújtottam be. Nagyon gyorsan elbírálták, és az általam megadott számlaszámra át is utalták a pénzt (eurós számlát adtam be, forintban kaptam vissza az összeget, de teljesen normális áron számolták át).

erste-max-tengerpart.JPGFontos, hogy ez a biztosítás nem csak az Európai Unión belül, hanem az egész világon érvényes, tehát ha elhagyod a kontinenst, akkor sem kell külön biztosítást kötnöd, max ha valami speciális céllal mész, extrém sportot űzöl stb. De ezek is mind le vannak írva ITT, és ha azóta nem változtatták meg a feltételeket, akkor ITT.

Persze lehetőleg ne menj háborús övezetbe, és egyhuzamban ne tartózkodj kint 30 napnál többet, mert az már nem egy hagyományos nyaralás vagy utazás, arra már valamilyen komolyabb biztosítást kell kötni.

Egyébként a fogam szerencsére megmaradt; az itthoni orvosom még elküzdött vele egy darabig (na, az nem volt olcsó :D), mert ahányszor megpróbálta lezárni, mindig visszagyulladt, de a lényeg, hogy végül sikerült megmenteni, és azóta sincs semmi baja. Viszont azt javaslom, ha Rómában jársz, és sürgősségi fogászati ellátásra szorulsz, azonnal Békefi Eszter doktornőhöz menj, mert egy igazi Tündér!!!

Maradt még 3 pont, azt a következő bejegyzésemben fejtem ki részletesebben. Mielőtt nekiállnál, lazíts egy kicsit, csinálj tíz guggolást, hogy felfrissülj, és igyál meg egy pohár vizet ;)

Ha készen állsz, folytathatjuk. Klikk IDE :)

 

U.i: Ahogy látod, ez egy szubjektív blog saját élményekkel, saját tapasztalatokkal, tanácsokkal, ötletekkel, javaslatokkal és értelmezésekkel, vagyis nem a bank hivatalos álláspontját tükrözi. A Max kártyáról minden hivatalos infót itt találsz: 

https://www.erstebank.hu/hu/ebh-nyito/mindennapi-penzugyek/hitelkartyak/erste-max-hitelkartya

 

Itt van a hivatalos, 16 oldalas, komplett tájékoztató a MAX kártyával és annak működésével kapcsolatban:

https://www.erstebank.hu/content/dam/hu/ebh/www_erstebank_hu/Maganszemelyek/midennapipenzugyek/hitelkartyak/erste-max/Erste_Max_Reszveteli_feltetelek.pdf

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://maxkartya.blog.hu/api/trackback/id/tr6615977016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása